Remus Spiridon - un muzician roman din Montreal

Fantana cinetica_Resita

  Am copilarit impreuna. Aceleasi idealuri. Aceeasi muzica "tare" ne-a tinut departe de cenusiul zilelor comuniste. Visam  atunci sa vedem greii heavy-metalului mondial impreuna cu o sumedenie de prieteni. Noi, cetateni canadieni, am reusit. Iar el continua sa faca ceea ce ii place: muzica.
  L-am cunoscut in orasul natal, de pe malurile raului Barzava.
Acel loc plin de heavy metalurgisti numit Resita. Era mai mare decat mine si devenise un lider in anturajul rocker-ilor. Muzica noastra era un mod de refulare dar si un motiv de a enerva cadrele de partid. Plete, geci de piele si zgomotul nu erau pe placul comunistilor. Mai ales muzica zapacita... . Au participat la “Cantarea Romaniei” la sectiunea rock, si in finala pe tara de la Bucuresti au avut parte de cea mai mare surpriza... A venit unul dintre membrii juriului, unul cu ceafa groasa si le-a spus ca aici e sectiunea rock, ce canta ei e altceva... .Ba mai mult, am avut amici care au dat cu subsemnatul pe la securitate. Apoi au luat ceva “ghionturi” si au dormit in arest. Nici macar apa nu era gratis... deoarece erau rocker-i.
  In conditiile de atunci, Remus impreuna cu prietenul lui cel mai bun Adi Cazacu, fac un mare efort si vand bicicletele primite cadou de ziua lor si isi cumpara fiecare cate o chitara si cate un difuzor, apoi isi construiesc niste boxe. Incep sa cante in garajul tatalui lui Adi, undeva sub deal. Formatia muzicala infiintata au numit-o TRANSROCK, adica Transilvanian Rock. Fiind in liceu si avand nevoie de un tobosar, li se alatura Sorin Chirculescu, un mare electronist care le face si niste statii bune la vremea aceea. Printre cei care ni s-au alaturat  ca membrii, au mai fost Petocz Hardy, un foarte bun pianist, am mai avut niste colaborari cu Costi Iorga-clape, Dorin Buta-voce si Ovidiu Lipa-tobe. Cei trei au fost tot timpul sfatuiti si sprijiniti de doi mari muzicieni, componenti ai bandului  oradean CELELALTE CUVINTE, Calin Pop si Ovidiu Rosu.
  Cateva concerte locale, o participare la binecunoscutul  festival de muzica rock ,“Timrock”, ba si un debut pe scena “faimosului” cenaclu “Flacara” al regretatului Paunescu. O faima locala estompata de lipsa de instrumente, si chiar sprijin material. In decursul a cativa ani, componenta se schima, ca si numele formatiei. PENTRU VOI va avea un vocal feminin, Laura Stitner, la tobe il gasim pe Calin Penda si basss-ul e facut de Toma Ricardo ”Rokko”. Una din piesele lor, “Nascut din furtuna”, datata 1988, se poate asculta pe Youtube. Urmeaza o perioada de supravietuire si un proiect muzical numit “4 U” in care Remus debuteaza ca technician de sunet. Tinerii de atunci se numeau Radu Hannes, Cristi Jakab si Robi Spiridon iar vocea continua sa fie a Monei Sitner. Cantari prin birturi si restaurante. Iar dupa 1990 aproape toti parasesc tara cei mai multi dintre ei stabilindu-se in Germania unde continua sa cante.
  Remus a inceput o noua viata in Montreal mergand la cursuri. Domeniul ales fiind tot vechea lui dragoste:muzica. Termina o scoala prestigioasa in domeniul sunetului si al tehnologiei digitale, Musitechnic. Are probleme in a face rost de soft-uri si de vst-uri, instrumente, toate costand, incearca sa-si faca relatii in lumea muzicii si are o colaborare  cu un fost coleg de scoala, Bryan Quaye, care din pacate se muta in Calgary. Continua sa faca muzica buna, uneori prelucrand teme si piese mai vechi din repertoriul romanesc. Ii puteti asculta compozitiile pe site-ul www.newtransrock.com.


    Cezar Popescu                               Toronto 26 noiembrie 2010

Trimite votul tau...
Rating: 5.0 din 5. 4 vot(uri).
Click pentru a vota.

Comentarii:

adita, 23-11-11 20:23:
salutari,zicea mintea mea in gandul ei...manzule niciodata nu s-a cantat in formula asta:Radu Hannes, Cristi Jakab si Robi Spiridon iar vocea continua sa fie a Monei Sitner.

Mona putea sa-i fie mamica lui Hannes
Trimite votul tau...
Nu are rating.Fi primul care voteaza!
Click pentru a vota.

Adauga comentariu

* - camp obligatoriu

*


*
*