Adio RONNIE JAMES DIO

La jumatatea lunii  mai lumea heavy metal-ului a ramas mai saraca. O mare voce a rock-ului mondial, Dio, a trecut in nefiinta. Am avut marea sansa ca in 2009 sa iau parte la un regal heavy-rock in Amfiteatrul Molson din Toronto. Atunci si acolo l-am auzit pentru ultima oara.
Canta impreuna cu vechea lui formatie Black Sabbath (componenta:Tony Iommi, Geezer Butler si Vinny Appice) care era redenumita Heaven & Hell. Nu stiam ca la acea ora era suferind, cancerul macinandu-l. Performanta a fost fabuloasa, artistul din el nelasand sa se intrevada durerile atroce prin care trecea.

Nascut in SUA pe data de 10 iulie 1940 in Portsmouth a fost singurul copil al unei familii de italieni, numele real fiin Ronald James Padovona. De mic este atras de diferite instrumente muzicale. Descopera ca are voce si la indemnul prietenilor incepe sa o cultive, invatand sa o foloseasca. In 1957 fondeaza primul band, The Vegas Kings. Anul urmator au loc schimbari, pana si numele formatiei transformandu-se in Ronnie and The Red Caps. In 1961 apare pentru prima data mentionat numele Dio and The Prophets, band cu care a cantat impreuna pana in 1967, avand la activ un album si cateva single-uri. Isi continua cariera cu o trupa britanica de referinta in istoria rockului: Rainbow, infiintata de ex. Deep Purple, Ritchi Blackmore. Au avut un album de debut intitulat “Man on the Silver Mountain” fara prea mare succes. A urmat insa “Long Live Rock n Roll” cu neuitatele melodii “Gates of Babylon” sau “Kill  The King”. Incercarile liderului formatiei de a schimba stilul de muzica il face pe Dio sa renunte la ei.

Black Sabbath tocmai il concediasera pe Ozzy Osbourne asa ca aveau nevoie de un vocalist. Cu ei editeaza un album cu un imens succes “Heaven and Hell” apoi “Mob Rules” si primul album live al formatiei “Live Evil’. Dupa acesta el si tobarul Vinny Appice parasesc trupa pentru a forma una noua, cu numele de Dio. Solistul revine totusi la vechea lui iubire Black Sabbath in 1992 pentru a inregistra albumul “Dehumanizer”, care va urca in topul britanic pana pe locul 40. Cu noua formatie, care ii purta numele, scot zece albume, ultimul in 2004 intitulat “Master of the Moon”. De retinut “Holy Diver”,  o compozitie ciudata dar departe de stilul heavy metal practicat de artist.

Asa cum am mai mentionat, ultima perioada a vietii si-o petrece alaturi de fostii colegi de la Sabbath, noii Heaven and Hell. Albumul “The Devil You Know “ datat 2009 a fost foarte bine intampinat si apreciat de criticii din domeniu.

Inchei adaugand cuvintele lui Ozzy Osbourne: ”Am fost foarte mahnit sa aud de trecerea in nefiinta a lui Dio. Cu adevarat metal-ul a pierdut una din cele mai mari voci. Inima mea este alaturi de familie si de fani. Dragoste si respect”.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
    

 Cezar Popescu                             Toronto 28 octombrie 2010

Trimite votul tau...
Rating: 4.0 din 5. 3 vot(uri).
Click pentru a vota.

Comentarii:

Nu sunt comentarii

Adauga comentariu

* - camp obligatoriu

*


*
*