AC/DC in concert

acdc blackicetour

  Prezenti pentru a doua oara in Toronto, in mai putin de sase luni, rocker-ii australieni au facut senzatie. A fost cel mai bun concert vazut pe parcursul vietii mele. O sala plina ochi din complexul Roger Center a savurat extaziata show-ul. Biletele au fost sold out in cateva ore de la vanzare. Priveam uimit cum licaresc in intuneric mii de cornite diavolesti, rosii, inscriptionate cu numele formatiei AC/DC si purtate de catre fani, numarul lor putand sa egaleze populatia din micul orasel romanesc in care m-am nascut, peste 60.000 de indivizi.
   Infiintata in Sydney in 1973, formatiaAC/DC ii are ”tatici” pe fratii Young, Malcom si Angus, nascuti in Glasgow, Scotia, alaturi de ei, Bon Scott-voce, Mark Evans-bass si Phill Rudd-tobe. Primul lor album a aparut in 1975 si s-a intitulat “High Volage”. Considerati de specialisti ca si parinti ai heavy metalului, australienii isi clasifica muzica ca fiind  doar rock and roll. Cel mai de success album “High Way to Hell” s-a lansat in 1979 pentru ca un an mai tarziu solistul vocal Bon Scott sa moara datorita consumului de alcool. In acelasi an il coopteaza in formatie pe vocalistul  Brian Johnson si inregistreaza albumul “Back in Black”. Dintre cele nouasprezece albume de  studio mai amintim “Flick on the Switch”, “Who Made Who”, “The Razors Edge” si “Black Ice”(2008). Acest ultim album s-a vandut deja in peste 42 de milioane de exemplare iar totalul discurilor vandute in lume, de-a lungul timpului, depaseste 200 de milioane.
  Pentru a sarbatori albumul “Black Ice” (ultimul in noua ani), rocker-ii de la AC/DC au pornit intr-un turneu mondial in toamna anului trecut. Startul a fost dat in U.S.A. in localitatea Wilkes Barre, Toronto fiind al cincilea oras in care au poposit si in care au revenit vineri 9 ianuarie 2009. La coada imensa care precede intrarea la concert (stiti si voi, perchezitii corporale, controlul biletului) toata lumea se intreba cine canta in deschidere; se auzea ca e vorba de un band din Irlanda de Nord, ba din Scotia. Pana la urma nu a cantat nimeni. Bine au facut. La arta cu care cantau australienii... ”Nu am facut o formatie ca sa fiu faimos, declara Angus intr-un interviu recent, ci ca sa cant la chitara si inca mai invat”. Actuala componenta a band-ului este Angus Young-lead guitar, Malcom Young-rithm guitar, Brian Johnson-voce, Cliff Williams-bass guitar si Phil Rudd-tobe.
Show-ul de pe Rogers Arena a inceput cu prima piesa de pe noul album, intitulata “Rock’n Roll Train”. Pe ecranele postate in centrul si in lateralul scenei s-a proiectat un scurt montaj cu trenul AC/DC dupa care intr-o explozie de lumina si-au facut aparitia cantaretii. Pe fundalul scenei a ramas  locomotiva si garnitura supendata. Brian cu vocea inconfundabila si Junior Angus au inceput recitalul cu melodii noi precum “Big Jack”, “War Machine”,  “Wheels”, “Black Ice”, apoi piese consacrate “Dirty Deeds (Done Dirt Cheap)”, “The Jack”. Aparitia unui clopot deasupra  podiumului a fost semnalul ca Johnson sa cante melodia “Hells Bells” agatat de franghie, apoi “TNT” si o seama de explozii,  “Tunderstruck”, lumina si zgomot. Vesnic tanar, Angus ne-a aratat ca isi mentine inca  forma fizica, dezgolindu-si pieptul si aratand spectatorilor traditionalii chiloti inscriptionati AC/DC, apoi intr-un solo de chitara de zile mari, cantand si parcurgand scena  in pasul lui de strengar. Parea ca bratul i se termina cu o chitara cu care poarta o discutie, susotesc, sunetele fiind superbe. Jocul de scena este insotit de ridicarea lui deasupra spectatorilor pe o mica platforma de plastic luminata puternic in alb, chitara cantand continuu, apoi au disparut in intuneric...
 Chemati sa mai cante de multimea incalzita, in scena s-a cascat o groapa fumegand, cand alba cand rosie. Apar doua cornite si Angus. Se canta “HighWay to Hell”. Ca intr-un final apoteotic cu a doua melodie bisata, “For Those About the Rock (We Salute You)” se incheie cu salve de tun, in incantarea generala si  spre multumirea miilor de admiratori.

Cezar Popescu                                      Toronto 14 ianuarie 2009

Trimite votul tau...
Rating: 4.0 din 5. 1 vot(uri).
Click pentru a vota.

Comentarii:

Nu sunt comentarii

Adauga comentariu

* - camp obligatoriu

*

*