< Programul Festivalului - Concurs POSADA ROCK 2014
11.10.2014

PRO MUSICA 41 - Un concert fabulos


Concert Pro Musica la Timisoara

Intr-o vreme care a trecut si una prezenta, trupa PRO MUSICA ne-a dat o lectie de viata printr-un concert fabulos la Timisoara!

  Despre concertul PRO MUSICA 41 deja s-a povestit si scris si mai bune si mai rele chiar unele scrieri fiind de-a dreptul niste rautati stupide. Stand cateva zile, pentru a lasa sa treaca emotia participarii la acest eveniment muzical istoric precum spunea Bogdan Puris la inceputul concertului, voi aduce mai jos cateva ganduri adunate in cele 6 zile deja trecute de la live-ul care va ramane de poveste pentru copii si nepoti. 

 Partea impresionanta, cel putin pentru mine, a fost descatusarea tuturor artistilor de pe scena Filarmonicii Banatul din Timisoara in cele aproape 4 ore de concert. Doar 6 saptamani de pregatiri au fost necesare pentru un playlist urias care a adus piese din perioada de "copilarie" a trupei prin acea prima parte a concertului cu piese folk din anii '73 - '75 dar si piesele care au consacrat PRO MUSICA ca trupa fanion a rock-ului romanesc. ILIE STEPAN si-a luat rolul de lider al trupei in serios si a reusit sa creeze un puzzle remarcabil. Un puzzle format in primul rand din fostii membrii ai trupei, veniti de peste tari, cu membrii actuali ai formatiei dar si cu invitati care luasera parte la producerea albumului "Lumina", ultimul material discografic lansat de Ilie Stepan in urma cu 2 ani. Si pentru ca acest puzzle sa fie de referinta, trebuia pus si in rama iar rama va insemna un DVD al acestui eveniment cu filmari facute in HD cu 11 camere video si un sunet pe 40 de canale. 

  Despre concert, unul sold out, numai aprecieri. Ilie Stepan a fost un adevarat metronom si a trecut cu brio peste emotiile inerente ale unui concert de revenire dupa 21 de ani cat si peste cateva probleme tehnice, Grigore Bujor Hariga este acelasi instrumentist desavarsit peste care parca n-au trecut anii, aproape fiecare piesa din concert beneficiind si de solo-urile acestuia, Lica Dolga mai in forma ca niciodata, ne-a delectat si cu un solo de baterie la care a aderat si Mario Florescu cu instrumentele sale de percutie, cei 2 reusind un act artistic care nu cred ca s-a mai vazut la un vreun concert rock, cel putin in Romania. Si nu pot trece de Mario Florescu fara sa amintesc ca vocea acestuia este in continuare asa cum trebuie iar salturile sale pe scena de la percutie la microfonul de solist vocal si inapoi ne-au aratat o verva fizica si artistica a acestuia de zile mari. Despre Dixie Krauser putem spune ca si-a dat vocea pe scena dar ne-a readus in urechi si sunetele bass-ului sau printr-un solo tehnic si melodic bine punctat, bass care a trecut si prin mainile lui Ilie Stepan la sectiunea de piese cover a concertului. Doru Apreotesei ramane acelasi virtuoz al clapelor iar acesta impreuna cu Doru Eugen Iosif si vocea sa au fost, practic, solistii primei parti a concertului. Horea Crisovan si George Gaina s-au integrat perfect in mecanismul Pro Musica, Crisovan fiind cooptat ca al treilea chitarist al trupei si reusind sa se faca auzit chiar foarte bine, tinand cont ca o trupa rock cu 3 chitaristi implica ca cei trei chitaristi sa faca parte din zona "arta si precizie". Invitatii Pro Musicii au fost Radu Rotaru, Dana Borteanu si Vera Ciocan, cei trei intregind un act artistic care va ramane de referinta in istoria muzicii romanesti.

 La finalul concertului, atunci cand toti protagonistii acestei Sarbatori a rock-ului romanesc au venit sa salute un public care i-a aplaudat in delir tot concertul, m-am gandit la doua piese... "Timisoara", "Sfarsitul nu-i aici"!