< Concert CELELALTE CUVINTE la Bucuresti
14.11.2012

ILIE STEPAN lanseaza albumul "Lumina"


Stepan Project - Lumina

"Undeva in Europa", "Sensul vietii" este "LUMINA" adusa de ILIE STEPAN la Timisoara pe data de 20 noiembrie 2012. Pe scurt, intr-o propozitie, cam asa s-ar putea defini creatia Maestrului ILIE STEPAN din ultimii 16 ani. In mod normal, cele scrise mai sus, trebuiau sa fie de final de articol dar noul album "Lumina" (de fapt un triplu album audio plus un DVD cu sunet 5.1) incheie opera rock-fusion "Trilogia Sensului vietii" a muzicianului timisorean una dintre marile legende ale rockului romanesc. Compozitor, chitarist, instrumentist, orchestrator, autor si producator de muzica de teatru si film, fondator al grupului Pro Musica si autorul unuia dintre cele mai impresionante cantece ale revolutiei romane: “Timisoara”. Si pentru ca eu consider cele trei albume ca parti dintr-o opera rock cum rar mi-a fost dat sa ascult, si pentru ca in tara noastra nimeni nu a mai reusit sa ne "loveasca" cu o asemenea creatie, am ales sa pomenesc de ele de la bun inceput.

 "Lumina" este un material muzical mai mult decat amplu tinand cont ca cele 3 discuri audio incorporeaza 33 de piese audio si 3 bonus tracks-uri iar DVD-ul contine 9 slideshow-uri, videoclipuri si 2 landscape-uri, in total, peste 5 ore si jumatate de muzica. Aceasta realizare rarissima a insemnat mai bine de 10 ani de munca din partea grupului STEPAN PROJECT, grup initiat de ILIE STEPAN in anii '90, cat si implicarea a zeci de interpreţi, de folclor arhaic, instrumental (frunză, cimpoi, ţambal, cobză, vioară cu goarnă, toacă, taragot, caval, etc…), vocal cu rapsozi populari,coruri religioase, până la virtuozi instrumentişti ai elitei interpretative de artă clasică, muzicieni folk, pop, rock, jazz, operă, grupuri de instrumentişti de muzică electronică şi computerizată.

Ilie Stepan

  Despre muzica ce poate fi ascultata pe albumul "Lumina", ILIE STEPAN a spus: “Materialul are trei direcţii. Prima ar fi cea cosmogonică, zona când priveşti spre cer. Apoi este zona arhaică de muzica tradiţională veche şi zona urbană de zi cu zi, prezentul. Sunt piese de dragoste, de protest, dar şi piese care arată urâţenia lumii. Şi asta datorită faptului că pentru a putea simţi frumosul din ceva trebuie să ştii şi opusul lui”.    Muzicienii care au stat alaturi de ILIE STEPAN la realizarea acestui proiect urias sunt foarte numerosi, fac parte din elita rock-ului si folk-ului romanesc si ma limitez doar la mentionarea unora dintre ei: Dixie Krauser, Horea Crisovan, Mario Florescu, Doru Apreotesei, Tavi Iepan, Vasile Dolga, Vlady Cnejevici,Liviu Butoi, Doru Iosif, Adrian Dinu, Ovidiu Rusu, Carol Bleich.

  Lansarea oficiala este programata la Timisoara pe 20 noiembrie 2012, in sala multifunctionala a Consiliului Judetean Timis, iar spectacolul va fi precedat de vernisajul expozitiei de imagini  “Lumina – Stepan Project”.
La Bucuresti, proiectul “Lumina” va fi lansat pe 5 decembrie, in Club A, un loc simbolic pentru rock-ul romanesc.

 In incheiere, ascultati mai jos o piesa a tineretii multora dintre cei ce au crescut cu muzica lui ILIE STEPAN si grupul PRO MUSICA.

Extras de pe DVD-ul concert "Live in Timisoara - Dupa 20 de ani"