< SABATON a filmat ultimul concert pentru un viitor DVD
19.11.2012

ILIE STEPAN duce „Lumina” în închisoarea „Popa Șapcă”


Ilie Stepan - Album "Lumina"

 După lansarea cvadruplului album „Lumina” (3 CD-uri și un DVD), în sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiș - 20 noiembrie, ora 19.00, Ilie Stepan va prezenta această epopee grandioasă și în închisoarea “Popa Șapcă” din Timișoara.
  Astăzi nu mai este o noutate ca arta să pătrundă în închisori, Ilie Stepan pășind prima dată dincolo de zidurile acestora cu unsprezece ani în urmă, la invitația directorului închisorii „Popa Șapcă”, cand abia lansase dublul album “Undeva, în Europa”. Felul în care muzica sa a fost primită în închisoare reprezintă pentru Ilie Stepan o amintire de neuitat iar repetarea evenimentului de-acum unsprezece ani și acum, la apariția celei de-a treia părți a trilogiei sale, cvadruplul album „Lumina”,  înseamnă  pentru el o promisiune respectată, o continuitate firească și un gest de onoare. 

  Ilie Stepan: „M-am dus la „Popa Șapcă” pentru că cei de-acolo sunt semenii mei de dincolo de zid. Au ajuns în acel loc cu niște vini pentru care își merită pedeapsa, dar gradele de vinovăție nu sunt niciodată aceleași. Probabil că unii dintre ei sunt acolo pentru un sac de cartofi furat și poate că printre ei sunt și nevinovați. Se cunosc cazuri de acest fel. Dacă zidul despre care vorbește Pink Floyd s-a prăbușit, zidul dincolo de care se află acești semeni nu poate fi dărâmat. Dar ei nu pot fi ignorați. Cu ei trebuie să te comporți normal, pentru că sunt niște oameni normali. Speranța mea este să nu mai greșească și să nu mai ajungă în spatele unui zid. Apreciez că directorul unui penitenciar ne adresează nouă, artiștilor, o asemenea invitație, cu atât mai mult cu cât fișa postului lui nu prevede acest lucru.  Eu, oricum, cred că artiștii trebuie să meargă în spitale și închisori, pentru a-i consola sau încuraja pe cei care se află vremelnic acolo.”  
  Ilie Stepan este una dintre marile legende ale rockului românesc. Compozitor, chitarist, instrumentist, orchestrator, autor şi producător de muzică de teatru şi film, dar şi de alte proiecte artistice, realizator de radio și televiziune si nu in ultimul rand, fondator al formației  Pro Musica, grupul rock care va sărbători anul viitor patruzeci de ani de la înființare.