< Setlist Rammstein la Rock The City
29.07.2013

Concert PHOENIX la Dudestii Vechi


Concert Phoenix la Dudestii Vechi

Formatia Phoenix va canta in localitatea Dudestii Vechi din judetul Timis in data de 16 august 2013 pentru traditie si istorie.

 De ce un concert Phoenix la Dudestii Vechi? Putina istorie: bulgarii catolici din Banat reprezintă cea mai veche diasporă bulgărească din lume. S-au stabilit în aceste locuri în anul 1738, după ce turcii au înăbuşit răscoala din Ciprovţi din anul 1688, iar bulgarii din această regiune au trecut Dunărea, refugiindu-se în Oltenia, unde au fost foarte bine primiţi de către voievodul Ţării Româneşti, Constantin Brâncoveanu (1688-1714).
  Habsburgii au cucerit Banatul şi Oltenia în anul 1718, dar în toamna anului 1737, turcii au invadat din nou Oltenia. Bulgarii de aici, conduşi de către episcopul Nikola Stanislavič (1694 – 1750), s-au refugiat spre Banat, trecând prin Orşova şi Mehadia, iar după ce au iernat la Recaş, administraţia habsburgică din Timişoara le acordă (aproximativ 2000 de suflete) permisiunea de a se stabili în Beşenova Veche, eveniment petrecut la începutul lunii martie a anului 1738. Prin urmare, anul acesta sărbătorim 275 de ani de existenţă a bulgarilor în Banat.
  Timp de 275 de ani, Beşenova Veche (Dudestii Vechi, in prezent) şi-a păstrat caracterul său bulgar şi catolic, fiind cea mai mare comunitate locuită de bulgari din România. Sunt unicii care folosesc alfabetul latin, iar dialectul bulgarilor bănăţeni este considerat ca fiind a doua formă literară a limbii.
  Phoenix va fi alaturi de acesti oameni minunati si va sarbatori impreuna cu ei implinirea a 275 de ani de cand fac parte dintr-o comunitate incarcata de traditii si obiceiuri, ferita de elementele nocive ale modernismului, de viteza lumii inconjuratoare, o comunitate care isi pretuieste valorile, cultura, istoria dar si viitorul!
  Phoenix va asteapta la DUDESTII VECHI (jud. Timis), in ziua de 16 august 2013, pentru un concert marca Phoenix, eveniment organizat cu sprijinul Primariei Dudestii Vechi si Uniunii Bulgare din Banat – Romania.