< VITA DE VIE incepe anul 2013 in forta, cu un nou turneu
14.01.2013

ARTMANIA 2013: primele 2 trupe confirmate


Festival Artmania 2013  - Sibiu

 Primele 2 formatii care au confirmat participarea la Festivalul ARTMANIA din acest an sunt Orphaned Land, prima trupa metal cu influente specifice Orientului Mijlociu si in premiera nationala, Amaranthe, noua senzatie daneza - suedeza a metal-ului melodic. Concertele vor avea loc in Piata Mare din Sibiu, vineri, 9 august 2013 (Amaranthe) si sambata, 10 august 2013 (Orphaned Land).

 Orphaned Land vine din Israel, are peste 20 de ani de activitate si este considerata una dintre cele mai influente trupe ale Orientului Mijlociu. Stilul muzical este aproape unul eclectic, imbinand elemente de metal progresiv cu pasaje traditionale, specifice tarii natale, care sunt scoase in evidenta si prin folosirea instrumentelor muzicale caracteristice Orientului Mijlociu (saz, santur, flauturi arabe, percutii orientale, cumbus sau bouzouki). Infiintata in 1991 si avand in palmares 3 EP-uri si 4 albume de studio, Orphaned Land si-a confirmat valoarea odata cu lansarea albumului “The Never Ending Way Of ORwarriOR”, un adevarat manifest epic care a insemnat mai mult de 5 ani de munca intensa si sute de ore petrecute in studio alaturi de Orchestra Araba din Nazaret. Rezultatul este un disc complex si sofisticat produs alaturi de Steven Wilson (Porcupine Tree, Opeth) care a inregistrat partea de clape si a mixat albumul. “The Never Ending Way Of ORwarriOR” alterneaza aranjamentele profunde cu piesele accesibile si riffurile captivante, partile vocale fiind interpretate in mai multe limbi, respectiv in engleza, ebraica, araba si yemenita.
Orphaned Land va concerta sambata, 10 august, pe scena din Piata Mare.

  Trupa Amaranthe combina metalul melodic cu refrenuri captivante si performance-ul fascinant al solistei Elize Ryd, facandu-se remarcata atat pentru show-uri spectaculoase, cat si prin materialele sale de studio. Primul lor demo, ”Leave Everything Behind”, a fost lansat in 2009. Cu o componenta suedeza si daneza, Amaranthe cucereste cu rapiditate Europa de nord. In 2011, dupa lansarea albumului omonim de debut, trupa a pornit intr-un turneu european alaturi de Kamelot. In septembrie 2012, Amaranthe a intrat in studioul Ribe Denmark, din nou alaturi de producatorul Jacob Hansen, pentru a inregistra un nou material discografic. Albumul va fi lansat la inceputul acestui an iar chitaristul Olof Mörck promite o lucrare minunata, cu tema si atmosfera futurista si ultra moderna. 2013 le aduce inca un turneu extins de primavara prin Europa si participarea la importante festivaluri ca Sweden Rock Festival si Getaway Rock Festival, chiar inainte de a urca pe scena din Piata Mare a orasului Sibiu, vineri 9 august.

   De opt ani, Festivalul ARTmania reuneste artisti din toate colturile lumii, promovand schimbul intercultural intr-unul dintre cele mai frumoase orase medievale din Europa de Est: Sibiu. Cu sprijinul partenerilor sai, platforma culturala ARTmania ofera iubitorilor de arta un program cultural variat ce include concerte, expozitii, workshop-uri si alte evenimente dedicate artelor frumoase. Biletele si abonamentele pentru Festivalul ARTmania Sibiu 2013 pot fi achizitionate la nivel international de pe shop.artmania.ro, pentru publicul roman fiind disponibile si in reteaua Eventim la pretul de 80 lei/abonament si 70 lei/zi, pana la sfarsitul lunii februarie, ajungand la 150 lei/abonament si 100 lei/zi in zilele festivalului.