ARTMANIA Festival 2013

Sibiu - Piata Mica - Piata Mare - 08 - 10 august 2013


Festival Artmania 2013 - Sibiu

ARTMANIA Festival - Program, bilete, locatii, lineup, prezentare trupe.

  Festivalul ARTmania ajunge in 2013 la a opta editie. In acest an, cel mai mare eveniment cultural al Sibiului va avea loc in perioada 05 – 11 august 2013 si  va oferi un program cultural variat ce include concerte, expozitii, workshop-uri si alte evenimente speciale dedicate artelor frumoase. Toate aceste manifestari culturale se vor desfasura in zonele special dedicate ARTmania: Piata Mare pentru trupele straine si Piata Mica pentru trupele romanesti. In plus, in data de 8 august la Muzeul Brukenthal, duo-ul german DEINE LAKAIEN va sustine un concert acustic iar la BOHEMIAN FLOW, afterparty si alte concerte ale unor trupe romanesti invitate in acest an. Mai jos vom trece in revista formatiile care vor evolua la Artmania 2013 pe cele 2 scene si toate amanuntele (locatie, transport, campare, bilete) legate de aceste concerte.

ARTmania 2013 - Locatii concerte

  Piața Mare a Sibiului este punctul turistic central al orașului, si in acelasi timp "Km 0" al desfasurarii concertelor din cadrul Festivalului ARTmania. Pe scena principală a festivalului vor urca pe data de 09 august WHITIN TEMPTATION in calitate de headliner al serii dupa care vor urma germanii de la HAGGARD si trupa suedezo-daneza, AMARANTHE. In data de 10 august, germanii de la LACRIMOSA vor fi headliners-ii zilei, iar inaintea acestora, formatia israeliana ORPHANED LAND si grupul german XANDRIA.

 In plus, Muzeul Brukenthal va gazdui joi, 08 august 2013, un concert acustic al trupei germane DEINE LAKAIEN, duo-ul fiind cunoscut pentru abordarea interesanta a muzicii electronice in "varianta" dark - gotic, Piata Mica din Sibiu va avea ca invitate 6 trupe romanesti, Alternosfera, Omul cu Sobolani, The Mono Jacks, Coma, Lights Out!, Aeon Blank iar clubul Bohemian Flow va gazdui afterparty-urile din serile de 9 si 10 august, acestea fiind deschise de grupurile romanesti Vespera (9 august) si Dark Fusion (10 august).

ARTmania 2013 - Line-up

 Trupele care vor evolua la ARTMANIA Festival din Sibiu sunt WHITIN TEMPTATION, HAGGARD, XANDRIA, LACRIMOSA, AMARANTHE si ORPHANED LAND pe scena din Piata Mare, ALTERNOSFERA, OMUL CU SOBOLANI, THE MONO JACKS, COMA, LIGHTS OUT!, AEON BLANK pe scena din Piata Mica si VESPERA si DARK FUSION in clubul Bohemian Flow. Mai jos gasiti informatii despre toate aceste trupe confirmate pana in acest moment.

ARTmania - 08 august 2013

  The Mono Jacks si Lights Out!, vor deschide festivalul Artmania 2013.
Trupa clujeana Lights Out! a fost remarcata de la primele acorduri, devenind un proiect muzical cu o evolutie fulminanta, incununata de succes. In 2010, anul infintarii trupei, au lansat primul lor demo iar 2 ani mai tarziu, au fost invitati sa deschida concertele unor proiecte internationale de renume precum We Have Band, O. Children, Chew Lips.
  Istoria The Mono Jacks a inceput in 2008, cand Doru Trascau, leaderul trupei AB4 a pus bazele acestui nou proiect. Stilul abordat scoate la lumina linii de chitara ce topesc tensiunea compozitiilor amintind de sound-ul trupelor Interpol, Snow Patrol, Editors sau chiar White Lies.

ARTmania - 09 august 2013

 WHITIN TEMPTATION este deja una din cele mai cunoscute trupe rock, sympho - rock din lume cu o cariera care ajunge in acest an la 17 ani. Infiintata de chitaristul Robert Westerholt si soprana Sharon den Adel, Within Temptation s-a facut imediat remarcata ca fiind una dintre cele mai carismatice trupe de „symphonic gothic metal” din istoria muzicii ultimei decade. Albumul care "a scos" in fata trupa olandeza este „Mother Earth”, aparut in 2000 si care a fost vandut in peste 2.8 milioane de CD-uri si DVD-uri, aducand acestora 30 de premii Gold and Platinum, 2 premii MTV European Music Awards si 2 premii World Music Awards. Odata cu lansarea DVD-ului „Black Symphony”, care prezenta cel mai ambitios concept de live show la momentul respectiv, Within Temptation a devenit o figura legendara a scenei  internationale de symphonic metal. „Black Symphony”, un concert senzational care a avut loc pe 7 februarie 2008, a fost filmat pe Ahoy Arena, in Rotterdam, unde Within Temptation a performat in fata a 10.000 de spectatori, alaturi de Metropole Orchestra si corul clasic Pa'dam, impreuna cu invitati speciali precum Keith Caputo (Life of Agony), Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering) si George Oosthoek (Orphanage). Cel mai recent album „The Unforgiving”, aduce o schimbare majora in ceea ce priveste muzica si imaginea Within Temptation, fiind bazat pe un background muzical multilateral care, alterneaza intre teme „gothic metal” si piese cu influenta pop.

 HAGGARD, infiintat in Munchen, in 1989, avea sa devina unul dintre primele proiecte de „classical-orchestral-symphonic-metal“ din lume. In peste 20 de ani de activitate a sustinut concerte extraordinare in toata lumea si a cucerit un numar impresionant de fani. Ansamblul muzical eclectic Haggard este condus de Asis Nasseri, un artist exceptional de origine afgano-germana. Asis compune toate piesele, canta la chitara, percutii si voce avand alaturi un grup de aproape 20 de muzicieni profesionisti care interpreteaza opere rock folosind instrumente clasice si medievale, combinand intr-un mod surprinzator pasajele melodice si vocile feminine diafane, cu riff-urile de chitara, sunetele specifice muzicii metal, vocile masculine joase si ritmurile specifice genului, oferind publicului o muzica unica.

  AMARANTHE combina metalul melodic cu refrenuri captivante si performance-ul fascinant al solistei Elize Ryd, facandu-se remarcata atat pentru show-uri spectaculoase, cat si prin materialele sale de studio. Cu o componenta suedeza si daneza, Amaranthe cucereste cu rapiditate Europa de nord odata cu lansarea din 2011 a albumului omonim de debut, trupa pornind intr-un turneu european alaturi de Kamelot. In septembrie 2012, Amaranthe a intrat in studioul Ribe Denmark alaturi de faimosul producator Jacob Hansen, pentru a inregistra un nou material discografic. Albumul va fi lansat la inceputul acestui an, chitaristul Olof Mörck promitind o lucrare minunata, cu tema si atmosfera moderna, care va propulsa trupa la la un nivel superior. Aproape sigur, piese din acest viitor album vor putea fi ascultate pe data de 09 august pe scena ARTmania din Piata Mare.

 In Piata Mica vor evolua trupele ALTERNOSFERA si AEON BLANK iar afterparty-ul din Clubul Bohemian Flow va fi deschis de VESPERA.

ARTmania - 10 august 2013

  LACRIMOSA revine, dupa cinci ani, la Artmania in calitate de headliner a celei de-a doua zi a festivalului. Una din primele trupe care a abordat genul darkwave sau gothic, proiectul compozitorului german Tilo Wolff si al artistei finlandeze Anne Nurmi a prins contur in 1990 impletind temele rock cu o lirica pasionala si interventii muzicale clasice devenind un reper esential al scenei symphonic-metal. Cu timpul, formatia s-a orienta spre gothic - metal ajungand ca in 2012, odata cu lansarea albumului "Revolution", sound-ul Lacrimosa sa devina foarte complex, daca tinem cont ca aceasta ultima realizare discografica a reunit in studio o orchestra si un cor extraordinar, alaturi de doi mari artisti: Mille Petrozza, chiaristul celebrei trupe thrash metal Kreator si Stefan Schwarzmann, bateristul trupei Accept. Lacrimosa revine la Sibiu pe scena din Piata Mare, promitand un show cu totul special, chiar dramatic.

  ORPHANED LAND este considerata una dintre cele mai influente trupe ale Orientului Mijlociu. Cu peste 20 de ani de activitate si un stil muzical eclectic, care imbina elementele de metal progresiv cu pasajele traditionale, trupa propune ”o calatorie muzicala a sperantei pe taramul razboiului, creand Raiul pe pamant”, asa cum a spus vocalul Kobi Farhi. Grupul israelian a concertat de mai multe ori in Romania dar la ARTmania va avea prima aparitie si aceasta, pe data de 10 august 2013.

  XANDRIA, fondata in 1994 la initiativa lui Marco Heubaum, este un proiect „simfonic metal“ originar din Germania care si-a cautat o forma de expresie si si-a definitivat stilul de-a lungul mai multor ani. Albumul oficial de debut, „Kill the Sun“, lansat la in mai 2003, a fost apreciat la nivel mondial, atat din punct de vedere muzical, cat si liric. Fascinatia trupei pentru teme exotice si motive est-europene a sporit succesul discului. Dupa „Salome – The Seventh Veil” (2007), considerat pana acum cel mai bun album al trupei, Xandria revine cu un nou disc „Neverworld’s End” si o senzationala voce feminina, Manuela Kraller care s-a alaturat trupei in iarna anului 2012.

  In Piata Mica vor evolua trupele COMA si OMUL CU SOBOLANI (OCS) iar afterparty-ul din Clubul Bohemian Flow va fi deschis de DARK FUSION.

ARTmania 2013 - Program

ARTMANIA - 08 august 
LIGHTS ON!, THE MONO JACKS, DEINE LAKAIEN
ARTMANIA - 09 august
ALTERNOSFERA, AEON BLANK, AMARANTHE, HAGGARD, WHITIN TEMPTATIOAN, DARK FUSION
ARTMANIA - 10 august
COMA, OMUL CU SOBOLANI (OCS), XANDRIA, ORPHANED LAND, LACRIMOSA, VESPERA

Programul ARTMANIA complet, pe ore si locatii, il aveti mai jos.

Program ARTMANIA Festival 2013

Locatii Artmania Program Artmania - 08 august Program Artmania - 09 august Program Artmania - 10 august
PIATA MICA 19.00 LIGHTS ON! 15.20 AEON BLANK 15.20 COMA
  20.30 THE MONO JACKS 16.30 ALTERNOSFERA 16.30 OMUL CU SOBOLANI
PALATUL BRUKENTHAL 20.00 DEINE LAKAIEN    
    19.00 AMARANTHE 19.00 XANDRIA
PIATA MARE   20.30 HAGGARD 20.20 ORPHANED LAND
    22.20 WHITIN TEMPTATION 21.50 LACRIMOSA
BOHEMIAN FLOW AFTER PARTY 23.59 DARK FUSION 23.59 VESPERA

ARTmania 2013 - Bilete

Pretul biletelor la Festivalul Artmania 2013 sunt la ora actuala de 100 lei/zi si 150 lei/festival si se pot cumpara online de pe Rock4U/bilete. Important! La concertele din Piata Mica si Clubul Bohemian Flow intrarea este libera.