THERION - "Sitra Ahra"

Acest nou album marca THERION, "Sitra Ahra", este o continuare a "investigatiilor" facute de Cristofer Johnsson in adancurile Kabbalah, el ajungand la "Cartea lui Zohar", din care scoate la lumina "Sitra Ahra" adica partea intunecata a lumii.
Chiar daca "ultras-ii" THERION, obisnuiti sa asculte acel THERION foarte "metalic", au spulberat albumul din 2007, "Gothic Kabbalah", acest lucru nu l-a dezarmat pe Johnsson, el continuand experimentul inceput in 2004 si a reusit in 2010 sa scoata la iveala "partea stralucitoarea" a metal-ului symphonic. Poate, multi imi vor contesta (inca) parerea dar aceasta conteaza mai putin, important este ca acest album sa fie ASCULTAT si... timpul le va rezolva pe toate.

Revenind la "Sitra Ahra", deja dupa o prima auditie a discului nu poti sa nu remarci in primul rand ordinea de desfasurare a pieselor ea incepand chiar cu "Introduction Sitra Ahra", o piesa epica si in acelasi timp plina de forta, vocile de tenor si soprana ale lui Linnéa Vikström si Lori Lewis fiind sustinute de un sublim cor care are rolul de liant in aceasta creatie discografica, el fiind nelipsit si in urmatoarele piese.
"King Of Edom" piesa care, sper, nu mi se va sterge niciodata din memorie, o consider varful de pana acum a tot ce inseamna sympho-metal si nu numai.
Aici gasim "de toate" de la inceputul baladesc la ritmul alert caruia corul ii face fata cu brio, de la riff-uri de chitara si solo de bas, la chitara acustica toate marcate de ritmul fantastic al tobelor. Cuvintele nu sunt suficiente pentru descrierea acestei piese asa ca... ascultati-o!

Revenindu-ne dupa acest "King Of Edom" ajungem la "Unguentum Sabbati", o piesa care ne readuce la un moment dat "Phantom Of The Opera" totul aranjat intr-un sunet specific doom metal-ului, si astfel ajungem la o alta "lucrare de arta", "Land Of Canaan". "Land Of Canaan", istoric, este considerata "Tara fericirii" si este asezata intr-o zona multdisputata de ani de zile (Palestina), astfel ca stiind despre ce-i vorba putem sa descifram cele 10 minute epice (cea mai lunga piesa din album) in care introducerea are unele ritmuri originale acelei zone, totul aranjat cu sunete de flaut si harfa. Este melodia unde, ritmul progresiv este "rupt" de instrumentele clasice, vioara , violoncel, flaut, totul sustinut de un puternic cor barbatesc care este "sagetat" din cand in cand de vocea sopranei. Citind cele scrise mai sus o sa va imaginati ca este vorba despre o opera de Verdi, dar sa stiti ca de fapt... nu sunteti prea departe.

Therion_photo

"Hellequin" demareaza tot in acorduri clasice continuand cu memorabilul cor atotstapanitor in acest album, dupa care ritmurile metal isi dau drumul acompaniate de o orga tipica anilor '60, gen Deep Purple.
Si pentru ca tema albumului este mitica, nu putea sa lipseasca si o piesa intitulata "2012" sustinuta in mare parte de vocea de tenor a lui Petter Karlsson.
Despre "Cu Chulain" nu prea stiam ce sa scriu pana cand, ascultand un pic de Thin Lizzy, m-am luminat pentru ca i-am regasit pe Lizzy in ... background-ul ei.
Titlul piesei "Kali Yoga III", sigur va va duce cu gandul la mai vechiul album "Sirius B" (lansat "la pachet" cu "Lemuria" in 2004) si asa si este, o continuare, in care auzim o poveste despre Krishna realizata mai bine dacat a facut-o George Harrison vreodata.
Vocea de tenor a lui Thomas Vikström se reintoarce in "The Shells Are Open", o piesa aproape clasica de... opera dar acest ritm este pana la "Din" cand, surpriza, ritmurile black metal ne "lovesc" ca in perioada de "tinerete" a lui Therion. Ascultand "Din" vs celelalte piese ale "Sitra Ahra" te intrebi, paradoxal, ce-s cu ritmurile acestea? Dar sa nu fim rai si sa mergem la ultima piesa intitulata "After The Inquisition/Children Of The Stone" o piesa de o delicatete si o muzicalitate fantastica unde surpriza este corul de copii care da acesteia o timerete si o vioiciune remarcabila.
Nu stiu care este parerea voastra despre aceasta realizare numita "SITRA AHRA" (comentariile va stau la dispozitie mai jos) dar pe mine m-a impresionat prin forta mesajului, forta realizata de cuvintele "omului din umbra" numit Thomas Karlsson, de aranjamentul muzical de care nu mai vorbesc, cat si de forta interpretarii tuturor muzicienilor ce au luat parte la realizarea acestei opere muzicale (deja nu mai conteaza stilul).
Tinand cont ca acest album incheie quadrologia Sirius B (2004), Lemuria (2004), Gothic Kabbalah (2007) si Sitra Ahra (2010) sunt foarte curios cu ce noutate va veni acest lider desavarsit, numit Christofer Johnsson in viitorul album Therion.
Dar pana atunci recomandarea mea este sa: ascultati, ascultati si... iar ascultati si da-ti si mai departe aceasta bijuterie discografica!

Therion - Sitra Ahra

Track listing Sitra Ahra:

1.Introduction/Sitra Ahra (vezi clip) - 5:24
2.Kings of Edom - 8:51
3.Unguentum Sabbati - 5:09
4.Land of Canaan - 10:32
5.Hellequin - 5:18
6.2012: Return of the Feathered Serpent - 4:16
7.Cú Chulainn - 4:16
8.Kali Yuga Part 3: Autumn of the Aeons - 3:41
9.The Shells Are Open - 3:44
10.Din - 2:37
11.Children of the Stone: After the Inquisition - 7:22                                             TOTAL - 61:11

Therion Members

Membrii THERION si colaboratori:

Christofer Johnsson – chitara, clape
Christian Vidal - chitara
Nalle "Grizzly" Påhlsson – chitara bas
Johan Koleberg – tobe
Thomas Vikström – voce
Snowy Shaw – voce
Lori Lewis – voce

Linnéa Vikström – voce: "Sitra Ahra","Kings of Edom",                      "Hellequin","Land of Canaan"
Mika Hakola - voce "Din"
Petter Karlsson - voce "2012"
Marcus Jupither - voce "Hellequin", "Kings of Edom"
Thomas Karlsson – versuri
Thomas Ewerhard – grafica album

tavi boangiu
18.10.2010

Trimite votul tau...
Rating: 4.5 din 5. 2 vot(uri).
Click pentru a vota.

Comentarii:

Nu sunt comentarii

Adauga comentariu

* - camp obligatoriu

*


*
*